Blog
February 21, 2014 by Noutati

Succesiunea in mediere

Medierea este foarte utila pentru rezolvarea succesiunilor cu litigii.

Evita plata unei taxe judiciare suplimentare pentru solutionarea litigiului ( in unele cazuri, platita de mai multi mostenitori), taxa care este raportata la valoarea bunurilor revendicate.

Medierea ofera prilejul ca toti succesorii aflati in litigiu sa se aseze in jurul unei mese si sa dezbata, asistati de mediator, problema mosternirii, iar rezultatul impartirii finale prin mediere ajunge sa fie convenabil tuturor partilor. Sedintele de mediere se petrec discret si confidential, doar in biroul mediatorului. Cu acordul de mediere finalizat, mostenitorii pot parcurge etapele dobandirii dreptului de succesiune ( certificate de mostenitor la notar, hotarari judecatoresti care consfintesc acordul de mediere etc.)

In practica, apar dificultati la impartirea mostenirilor in cateva cazuri:
-partajul masei succesorale
-renuntarea la mostenire a unuia dintre succesori
-impartarteala in timpul vietii
-Partajul voluntar al masei succesorale

Succesorii sunt toti de acord sa isi imparta mostenirea, insa nu cad de acord asupra modului in care sa o faca. Codul civil specifica un mod aritmetic de calcul al drepturilor fiecarui mostenitor, in functie de relatiile de rudenie. De multe ori, exista legaturi ale unora dintre ei fata de unele imobile sau bunuri mostenite, pe care doresc sa le mentina, insa aceasta conduce la unele dezechilibre ale cotelor pe care le-ar prelua din mostenire. Alteori, impartirea fizica a proprietatilor nu se poate face, practic, intre mai multe persoane, asa incat fiecare dintre proprietati sa revina integral unui mostenitor, ceea ce ar pune in dificultate detinerea viitoare a acestor proprietati. Mediatorul poate deveni garantul unei negocieri libere, deschise, intre toti descendentii, care sa ajunga prin mediere la un rezultat echitabil, aplicabil practic, care sa ia in considerare si legaturile fiecaruia, subiective sau practice, cu parti din mostenire.

0 Comments

0 Comments for this post