Blog
March 26, 2014 by Noutati

Medierea in cazurile de proprietate intelectuala/MARCA inregistrata

Marca este un semn ce serveste la deosebirea produselor sau a serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane. Exista mărci sub forma de semne distinctive cum ar fi:cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale şi în special forma produsului sau a ambalajului sau, combinaţii de culori, precum şi orice combinaţie a acestor semne.

Marca nu potejeaza produsul ca atare, ci reprezinta semnul asociat serviciului sau a produsului. Astfel, cand exista mai multe produse sau servicii identice / similare, pe baza semnului asociat, cumparatorul poate sa aleaga produsul/serviciul care corespunde cel mai bine cerintelor sale.

Marca furnizeaza protectie titularului asigurandu-i dreptul exclusiv de a o utiliza pentru desemnarea unor produse si servicii, sau pentru a autoriza un tert sa o utilizeze in schimbul unei plati. Marcile incurajeaza initiativa si spiritul intreprinzator in intreaga lume, oferind tituarilor de marci recunoastere si profit financiar.

Marca este un element esential al strategiei intreprinderilor, reprezinta un mijloc de a cuceri si a pastra o clientela, face distinctia dintre produsele si serviciile intreprinderii si cele ale concurentei.

Consumatorul recunoaste rapid cu ajutorul marcii o categorie de produse si servicii care i-a fost recomandata, sau pe care experienta il determina sa o prefere altor produse sau servicii de aceeasi natura.

O marca poate fi opusa altei marci, utilizata de concurenta, numai dupa inregistrarea la OSIM.Cand marca este inregistrata titlarul are tot dreptul de a se opune contrafacerilor sau imitatiilor ilegale. Marca inregistrata devine element activ, care se poate comercializa.

De cele mai multe ori, atunci cand o terta parte incearca sau chiar imita/copiaza/plagiaza o alta marca inregistrata, partile, de regula ajung sa se judece ani la rand, pentru ca nerespectarea proprietatii intelectuale  este un prejudiciu adus proprietarului de drept.

Cabinetul nostru mediaza astfel de conflicte, partile beneficiind astfel de confidentialitatea procedurii,  mentinerea bunei imagini pe piata, rezolvarea rapida a conflictului si implicit posibilitatea de a reduce din prejudicii.

 

Amalia Boros

Mediator Autorizat

 

0 Comments

0 Comments for this post