Blog
January 30, 2014 by Noutati

Cum si ce impozite se platesc la stat de catre cei care detin profesii liberale ?

Impozitul pe venit in Romania este de 16% si trebuie platit de contribuabili atunci cand acestia obtin bani din anumite operatiuni impozabile: fie ca vorbim de chirii, vanzari, activitati independente, comert sau jocuri de noroc.

Prin urmare, cei care obtin venituri profesii liberale (individual sau in asociere), in domeniile stiintific, literar, artistic, educativ si altele, de catre: medici, notari publici, avocati, mediatori, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, arbitri sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate, desfasurate in mod independent, au obligatia de a achita impozitul pe venit de 16% catre stat.

In situatia in care obtineti astfel de venituri, trebuie sa depuneti o Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere – Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti, in 30 de zile de la data inceperii activitatii.
Dupa eliberarea codului fiscal de catre ANAF, aveti obligatia de a depune Declaratia privind venitul estimat/norma de venit – Formularul 220 de unitatea fiscala a razei de domiciliu! (aceasta poate sa difere de sediul social)

Atentie! Fac exceptie de la depunerea formularului 220 situatiile in care impozitul se retine de catre platitor.

Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania – Formularul 200. Depuneti si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit – Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.

Declaratiile le puteti descarca de pe siteul oficial al ANAF.

0 Comments

0 Comments for this post