Ce este medierea
PRINCIPII MEDIERE :
Ce este medierea ?
Medierea reprezinta o modalitate optionala de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoanã apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii convenabile reciproc, eficiente si durabile. Medierea este o negociere asistata, insa pastrand principiile fundamentale de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.
Medierea este un proces structurat, voluntar, care faciliteaza solutionarea conflictelor dintre parti, punand accent pe interesele partilor si nu pe aspectele juridice ale cazului.
Medierea este o activitate de interes public.
Activitatea de mediere se infaptuieste in mod egal pentru toate partile, fara deosebire de rasa, culoare, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala.
Medierea se bazeaza pe interesele si nevoile partilor, nu pe drepturile lor legale, astfel incat solutia finala va rezolva disputa in interesul comun al partilor si in toata complexitatea sa.
Cadrul legal al medierii este legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, modificata si completata prin legea 370/2009, O.G. 13/2010 pentru transpunerea Directivei Servicii 2006/123/CE, prin legea nr. 202/2010, precum si prin Legea nr. 115/2012, cu modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei din decembrie 2012, precum si de cea cu nr. 4 din ianuarie 2013.
Apelati la un mediator atunci cand aveti un litigiu in domeniul protectiei consumatorilor, in materia dreptului familiei, in domeniul raspunderii profesionale, in sfera raporturilor de munca, un litigiu privind proprietatea, posesia, granituirea, stramutarea de hotare, raporturile de vecinatate.
Dacă este cazul, medierea se poate desfaşura şi în alte locuri convenite de mediator şi de părţile aflate în conflict“. [ART. 51. -Lege nr.192/16.05.2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator] .