Blog
February 15, 2014 by Noutati

Avantajul medierii in materia penala: “Faptuitorul poate scapa fara inscrierea in cazier a faptei penale”

Medierea, una din modalitatile legale care permit solutionarea unui litigiu pe cale amiabila, este deja aplicata cu succes. Procedeul medierii va aplica si in procesele penale odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala.

Informarea este obligatorie doar in anumite cauze civile. Aceasta informare este, potrivit legii, gratuita, nefiind posibila perceperea vreunui onorariu.Ulterior partile vor decide daca incep medierea sau nu si daca o fac platesc deja onorarii. De asemenea ele pot renunta pe parcurs la mediere.

Perspectiva medierii in materia penala este de bun augur atat instantelor, cat si inculpatilor.

Infractiunile in cadrul carora o sa fie posibila medierea sunt urmatoarele: lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, vatamarea corporala din culpa, violarea de domiciliu, violarea secretului corespondentei, divulgarea secretului professional, violul, furtul pedepsit la plangerea prealabila, abuzul de incredere, gestiunea frauduloasa, distrugerea, abandonul de familie, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor, tulburarea folosintei locuintei.

In materie penala,marele avantaj al medierii este acela ca prin retragerea plangerilor sau prin impacarea partilor, faptuitorul poate scapa fara inscriere in cazier a faptei penale!!!

0 Comments

0 Comments for this post